Counter Strike

Counter Strike

Counter-Strike, eller CS som det förkortas, är ett datorspel som ursprungligen utvecklades som en modifikation till datorspelet Half-Life. Detta spel gjordes senare till ett helt fristående spel av företaget Valve Corporation med Sierra On-Line som utgivare. Detta spel är en så kallas first-person shooter och det spelas över nätet med riktiga, fysiska, motståndare. Detta är alltså ett multiplayer-spel. Detta spel släpptes år 1999 och det har sedan dess varit mycket populärt. Det hade år 2010 sålts i närmare 10 miljoner exemplar. Counter-Strike var fram till år 2013 ett av de allra största spelen inom e-sport och det spelades till och med på professionell nivå. Det har under tiden gjorts flera olika uppföljare till grundspelet. Counter-Strike: Condition Zero släpptes år 2001, Counter-Strike: Source 2004 och så Counter-Strike: Global Offensive som släpptes år 2012.

Detta spel körs som en förstapersonsskjutare i 3D-miljö. Med detta menas att spelarens bildskärm motsvarar karaktärens synfält i den tredimensionella världen. Spelaren skjuter också för att döda sina motståndare. Detta spel ska spelas av flera personer på samma gång, och det har ingen egentlig handling. Det utspelar sig helt i nutid. Spelet bygger i grund och botten på att spelaren hamnar i ett av två lag och dessa kämpar mot varandra i en simulering av ett terroristdåd. Totalt 32 personer kan spela samtidigt.

Spelarna kan välja mellan att spela som terrorister, eller som insatsstyrka. Man kan också vara åskådare och då tittar man bara på rundan utan att själv delta aktivt. Spelet är uppbyggt som så att spelet delas in i omgångar eller rundor. När en runda påbörjas placeras spelarna ut lagvis

på spelfältet. De kan sedan förflytta sig och interagera med omgivningen på olika sätt. Rundan avslutas genom att ett lag vinner. När rundan är slut, påbörjas en annan.

Det finns tre olika typer av officiella uppdrag man kan utföra. Dessa är Bomb Defuse, Hostage Rescue och Assassination. Det finns också icke-officiella banor med minispel, kurragömma och mycket annat.

Man eliminerar motståndarlaget genom att använda vapen av olika slag. Inför varje runda börjar man med en handgranat och en kniv. Efter detta får spelaren en liten summa som denna kan använda för att köpa sina första vapen. Spelarens pengasumma växer allteftersom spelaren vinner fler matcher och då kan denne också köpa fler och bättre vapen allteftersom. I spelet blir man duktigare och duktigare. Dock inte på grund av att spelarens karaktär gå upp i nivå utan just för att man själv lär sig spelet.kale