Nordiska spel – bland blockiga världar och arga fåglar

Nordiska spel – bland blockiga världar och arga fåglar

Det har nu blivit dags för en närmare titt på några spel. I den artikel som du just nu har hittat fram till tittar vi närmare på några spel som har utvecklats av företag som finns i något av de nordiska länderna, och det medför att vi både tittar lite närmare på spel från Sverige och spel från Finland, bland annat. På senare år har dessa länder växt och tagit mer och mer plats och utgivningen av spel har ökat i dessa länder.

Det svenska spel som antagligen har blivit allra mest känt är det omåttligt populära spelet Minecraft som utvecklades av det svenska företaget Mojang som är världskänt. Minecraft har nu snart funnits i tio år men spelets popularitet håller i sig från år till år. Minecraft är ett ganska enkelt spel om man tittar på ytan, men under den blockiga ytan finns en stor spelvärld att upptäcka, som ständigt växer. Företaget Mojang var knappast kanske inte ens själva beredda på den oerhörda framgång som Minecraft blev. På något vis lyckades man locka till sig både inbitna spelare och unga barn. Framför allt bland unga barn har Minecraft blivit en oerhörd hit och ett mycket populärt spel. Exakt vad det beror på är svårt att säga. Kanske lockas unga barn av att de kan bygga nästan vad de vill i Minecrafts kantiga och pixliga värld och av att utforska den enorma världen som aldrig tycks ta slut.

Minecraft går ut på att både gräva sig ner i underjorden med yxor och att slåss mot olika slags läskiga varelser som dyker upp ännu mer om nätterna än på dagarna i spelets värld där dygnet skiftar hela tiden medan man spelar. Men det handlar också om samarbete och att tillsammans med anda spelare ta sig an stora byggprojekt.

För några år sedan valde Mojangs ägare Markus Persson att sälja sitt företag Mojang till Microsoft vilket innebär att Micrrosoft nu har ensamrätterna till Minecraft, men trots det går det fortfarande att spela Minecraft på exempelvis Playstation 4 och Nintendos Switch – konsol. Summan som Microsoft betalade för Mojang var verkligen enorm, det rörde sig om en tiosiffrig summa, alltså över tio miljarder. Exakt hur mycket det var är kanske inte helt känt.

För att spela Minecraft behöver man knappast ta ett lån för spelet är ganska billigt. Det brukar kosta mellan 150 och 250 kronor. Men med tanke på att det har sålts i runt 100 miljoner exemplar så har nog Mojang dragit in gott om pengar på spelet ändå, trots att det säljs för en ganska blygsam summa.

Ett annat väldigt framgångsrikt spel, som är finskt, är Angry Birds. Angry Birds släpptes till mobiler år 2010 och genom att dra fingret över skärmen kan man med en slags katapult skjuta iväg små runda fåglar mot olika objekt som därefter, om man är smart och träffar rätt punkter, rasar samman. Angry Birds är utvecklat av det finska företaget Rovio. Rovio har förutom Angry Birds bl.a. gjort spel som Tiny thie och Bad piggies.kale