Allt fler tjänster för nedladdningsbara spel

Allt fler tjänster för nedladdningsbara spel

Under lång tid har Steam varit den dominerande distributionsplattformen av nedladdningsbara spel för PC-spelare. Steam lanserades 2003 av Valve Corporation, som även ligger bakom spel som Half-Life, Team Fortress, Dota 2 och Portal. Med åren har dock allt fler konkurrerande tjänster börjat dyka upp för att sno åt sig en del av kakan.

En vanlig strategi, som vi även kan känna igen från streamingtjänsterna för film och tv-serier, är att speldistributörerna startar sina egna plattformar eftersom de då slipper mellanhanden Steam som ska ta ut sin avgift.

Origin

En av dessa distributionsplattformar är Origin från Electronic Arts. Där publiceras enbart EA:s egna spel såsom Battlefield, The Sims, Need for Speed, Anthem, Apex Legends och alla sportspel som bland annat Fifa och NHL. Ofta finns deras spel även på Steam, eftersom så många spelare redan har det, men vissa titlar är exklusiva för Origin.

Uplay

Uplay är Ubisofts motsvarighet och här hittar man spel som Assassin’s Creed, FarCry, Watch Dogs, Trials, Rayman, The Division och andra Tom Clancy-titlar. Ubisofts spel går även att köpa på Steam men kräver då att man länkar Steamkontot till sitt Uplay-konto, så i praktiken körs spelen ändå via Uplay.

Battle.net

Battle.net är Activision Blizzards egna plattform och ett måste ifall man spelar spel som World of Warcaft (WoW), StarCraft, Diablo, Hearthstone, Overwatch, Destiny 2 eller Call of Duty: Black Ops 4.

GOG

GOG är en förkortning för Good Old Games och deras USP är att sälja DRM-fria spel, med fokus på gamla klassiker som kan vara svåra att få tag i och ens få igång på moderna datorer. Fördelen med DRM-fritt är att man kan flytta över spelen man köpt till andra datorer utan att olika former av kopieringsskydd sätter käppar i hjulen för det.

Till skillnad från Steam och övriga plattformar av detta slag kan man alltså starta spelen fristående, utan behov av att vara uppkopplad till internet. GOG har dock även en nedladdningsbar klient som heter GOG Galaxy, där ens spelbibliotek finns samlat. Bakom GOG ligger CD Project som är mest kända för The Witcher-spelen.

Epic Games Store

Slutligen har vi Epic Games Store som är den senaste uppstickaren. De dök upp i slutet av 2018 med det uttalade målet att ta marknadsandelar från Steam. För att kunna göra detta erbjuder de spelutvecklarna en större andel av försäljningsintäkterna än vad Steam gör.

Epic Games ligger bakom det omåttligt populära spelet Fortnite och har därmed redan en stor potentiell kundbas. Fortnite är förvisso gratis så pengarna drar Epic istället in på mikrotransaktioner genom att spelarna kan köpa kläder och annat i spelet för att ändra sin karaktärs utseende. Att ha en snygg outfit i Fortnite har för dagens unga blivit nästan lika viktigt som att ha trendiga märkeskläder från Gant och liknande.

Epic Games äger dessutom spelmotorn Unreal Engine och ger spelutvecklare som använder den slopad licensavgift. Därmed får spelens skapare alltså ytterligare en lite större del av intäktskakan, om de väljer att sälja sina spel på Epic Games Store.kale