Grand Theft Auto

Grand Theft Auto

En spelserie som verkligen har varit betydelsefull för utvecklingen inom dator- och TV-spel under 2000-talet är Grand Theft Auto, eller GTA som det brukar förkortas. Som titeln skvallrar om ska man stjäla bilar, men till skillnad från renodlade bilspel kan man i GTA även kliva ur fordonen för att ta sig fram till fots.

GTA III

I de första två GTA-spelen ser man hela spelvärlden uppifrån och det var nyskapande för sin tid då man var relativt fri att göra vad man ville. Det var dock först i och med Grand Theft Auto III (2001) som det riktiga genombrottet för spelserien kom. Då gjordes nämligen spelet om så man såg allting i äkta 3D och kunde se sig omkring i spelvärlden helt fritt och utforska den i den ordning man själv ville. GTA var därmed ett av de första riktiga spelen i open world-genren och många andra spel kom senare att ta efter GTA på detta område.

GTA-serien var även stilbildande på andra sätt med sina skruvade karaktärer och olika radiostationer man kunde lyssna på i fordonen. Det var också i och med Grand Theft Auto III som det ikoniska GTA-typsnittet föddes. Det går idag till och med att köpa ryggsäckar med Fortnite-motiv hos butiker som eStore som använder sig av GTA:s klassiska typsnitt och även bildrutorna med svarta mellanrum som karaktäriserade omslagen till spelen.

GTA Vice City

Året efter kom GTA Vice City som i grunden byggde på samma spelmotor som GTA III, men med vissa grafiska förbättringar. Det utspelar sig i ett fiktivt Miami under 1980-talet och det som gör att många har just denna del i serien som sin favorit än idag är hela 80-talstemat. Utvecklaren Rockstar hämtade inspiration till spelet från TV-serier och filmer som Miami Vice och Scarface. Flera blinkningar till just dessa båda kan återfinnas i spelet. På radiokanalerna i fordonen spelades endast 80-talsmusik och detta gjorde mycket för att sätta stämningen i spelet.

GTA San Andreas

2004 släpptes GTA San Andreas och denna gång utspelade sig spelet i fiktiva varianter av städerna Los Angeles, San Francisco och Las Vegas. Spelvärlden var betydligt större än i de tidigare spelen och det fanns nu även landsbygdsområden man kunde utforska. Några andra av de många nyheterna var att man nu kunde simma, dyka och även cykla. Rockstar hade även lagt till enklare rollspelselement som innebar att man blev bättre på till exempel bilkörning ju mer man körde. Man var även tvungen att äta, träna och motionera för hålla kroppen i form.

GTA IV

Fyra år senare kom GTA IV som denna gång utspelade sig ett fiktivt New York kallat Liberty City. Det släpptes även två DLC:n där man spelade som helt nya karaktärer med nya uppdrag och vissa nya vapen.

GTA V

Det senaste spelet i serien är GTA V där man spelar som tre olika karaktärer och kan växla mellan dessa under spelets gång, trots att de befinner sig på olika platser i världen. GTA V utspelar sig åter i den fiktiva delstaten San Andreas, fast i nutid. Det släpptes senare även ett onlineläge som är väldigt populärt än idag.kale