Högskoleprovet 2018

Högskoleprovet 2018

För de som är intresserad av att jobba med spel så finns det flera spelutbildningar i Sverige som man kan söka. Inriktningarna är bland annat digitala spel eller speldesign med grafik eller programmering. Med ett bra resultat på Högskoleprovet så kan man komma ett steg närmare sitt drömyrke inom spelutveckling oavsett vilka betyg man fick på gymnasiet.

Det var högt tryck på dem som skrev högskoleprovet våren 2018 med hela 76.395 anmälda personer, dock en klar minskning från förra året. Många litar på att ett bra resultat på högskoleprovet ska ge dem en större chans att komma in på de utbildningar de eftersträvar och många gör provet flera gånger för att få det bästa möjliga resultatet. Anmälan för att skriva högskoleprovet 2018 i höst stänger den första september och går av stapeln den 21:a oktober.

Att studera inför högskoleprovet tycker många är mycket svårt eftersom det är flera olika delar och ämnen som ska examineras. Ett tips inför provet är att öva på den notoriskt svåra ord-delen. Ord-delen består av ett antal ord och vilken betydelse som passar bäst in på dessa, här används även begrepp som ska definieras. Det finns flera olika guider att ta del av, bland annat på DN.se.

På Högskoleprovsguiden finns övningar och förklaringar till alla provets delar. Det kan vara bra för alla som vill ha ett bra resultat på högskoleprovet att bli medlem på Högskoleprovsguiden. Här finns interaktiva utbildningar, provpass, övningsprov med facit och förklaringar till samtliga uppgifter som kan hittas i högskoleprovet så att man har de allra bästa förutsättningar att få ett riktigt bra resultat.

Man kan skriva högskoleprovet på de flesta lite större orter i Sverige. Provet skrivs oftast på ett universitet eller en högskola. Det finns dock ingen garanterad platsgaranti på en viss ort, det beror på hur många som anmält sig och hur många platser det finns tillgängliga på den önskade orten. Ibland kan man alltså få åka till en grannort för att skriva högskoleprovet. Även utomlands har man chansen att skriva provet. På många platser i Europa finns det svenska skolor där provet kan skrivas. Även i Kenyas huvudstad Nairobi finns det möjlighet att skriva det. Alla prov skrivs exakt samtidigt för att minska risken för fusk. Efter provet så släpps alltid facit till provet så att alla som skrivit det själva kan rätta det och på så sätt få ett hum om vilka poäng de kommer få.

En av anledningarna till att många väljer att göra Högskoleprovet är att de under antagningen till universitet och högskolor hamnar i ännu en intagningskvot. Eftersom färre är i den kvoten så kan det vara lite enklare att komma in på den kurs eller program som man vill. Man kan även argumentera för att det är lättare att få exempelvis 1,5 på högskoleprovet än 15,0 i betygssnitt från gymnasiet. För andra är högskoleprovet en andra chans till att börja studera något de verkligen vill. Många har svårigheter och är skoltrötta på gymnasiet och genom att skriva högskoleprovet 2018 får de en andra chans till att börja studera något som kanske inte betygen räcker till för.kale