The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim är som namnet skvallrar om den femte delen i Elder Scrolls-serien från spelutvecklaren Bethesda, som även gjort sig kända för Fallout-

spelen. Skyrim är ett actionrollspel i fantasymiljö och blev snabbt extremt populärt när det släpptes 2011. Än idag spelas det flitigt, då det fortfarande är det senaste spelet i serien. Under den stora spelmässan E3 i Los Angeles sommaren 2018 utannonserades den efterlängtade efterföljaren The Elder Scrolls VI. Dock lär det dröja några år innan det släpps.

Skyrim utspelar sig 200 år efter Oblivion, som är det förra spelet i serien. Man spelar som ”Dovahkiin”, eller ”Dragonborn” på engelska, vilket innebär att man kan absorbera själarna från de drakar man dödar i spelet. Draksjälarna används sedan för att låsa upp nya ord till så kallade dragon shouts (drakskrik) i spelet, som ger en olika förmågor.

Inspirerat av Norden

Skyrim är den nordligaste provinsen på kontinenten Tamriel som alla Elder Scrolls-spel utspelar sig i. Klimatmässigt påminner miljöerna i spelet därför mycket om det kalla Norden med mycket karga landskap och snötäckta berg. Även namn på karaktärer och platser i spelet klingar (forn)nordiskt.

Det första man får göra i spelet är att välja vilken ras man vill spela som. Det finns bland annat en reptilras, en kattras, olika typer av alver och även vanliga människor som i spelet kallas ”nords” och påminner mycket om de gamla nordiska vikingarna. En stor del av Skyrim är även hur ens karaktär utvecklas under spelets gång. Man får erfarenhetspoäng för nästan allt man gör och stiger med tiden i nivå. Ju mer man slåss med enhandsvapen, desto bättre blir man på det. Väljer man istället att smyga och skjuta med pilbåge ökar ens erfarenhetspoäng för dessa egenskaper så man kan låsa upp nya förmågor. Utöver närstridsvapen och pilbåge finns även magi i spelet, vilket gör att man kan kasta eldbollar, skjuta blixtar med mera.

Öppen värld med många uppdrag

Det finns otroligt mycket att göra i Skyrim då det är en stor öppen värld där man är fri att utforska omgivningen efter eget tycke. Det finns en huvudberättelse men även massvis av olika små sidouppdrag som man lätt samlar på sig när man pratar med folk i de olika städerna och byarna. Har man ingen att köpa alla hjärtans dag-pyssel till i verkligheten så kan man alltid gifta sig i spelet genom att besöka ett tempel och bära en särskild kärleksamulett runt halsen. Att vara gift i Skyrim ger dessutom en del spelmässiga fördelar.

Det har även släppts tre DLC-paket till Skyrim:

  • Hearthfire – gör att man kan bygga sina egna hus
  • Dawnguard – öppnar upp nya uppdrag där man antingen kan bli vampyr eller ansluta sig till vampyrjägarnas sida och ta kål på blodsugarna
  • Dragonborn – öppnar upp en helt ny ö som är som ett spel i sig

Skyrim har släppts till både PC, Xbox 360, Xbox One, Playstation 3 och 4, Nintendo Switch och även i en VR-version. 2016 släpptes Skyrim Special Edition som bland annat har aningen förbättrad grafik och dessutom innehåller alla tre ovan nämnda DLC-paket.kale